Bokfrågor

Hej på er!
Jag hittade de här frågorna hos Elvira. Jag har lite brist på inläggsidéer så jag tyckte att det här kanske kunde bli lite kul. Eller kanske inte.

1. Favoritbok från barndomen?
SIGGE! Som jag tjatar om de här böckerna, men de är så fantastiska. Maria-böckerna är supermysiga också.

2. Vad läser du just nu?
En vis mans fruktan del 2, andra (fjärde) boken i Berättelsen om kungadråparen.

3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Inga böcker.

4. Dålig bokvana?
Jag vet inte riktigt, ingen som jag kan komma på för tillfället?

5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Ingen alls just nu.

6. Har du en läsplatta?
Näpp, och tvivlar på att jag skulle använda om jag hade. Jag hatar att läsa på mobiler, datorer etc.

7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera samtidigt?
En bok åt gången.

8. Har dina läsvanor ändrats sen du började blogga?
Jag bloggar kanske inte jättemycket om böcker, men sedan jag började läsa bokbloggar har jag läst mycket mer än vad jag gjorde förut.

9. Sämsta boken du läst i år?
Kanske Allegiant, eller Vampyrens märke.

10. Bästa boken du läst i år?
Svårt. De Harry Potter-böcker jag läst, och Berättelsen om kungadråparen. Och så Sista Riket och Magikernas land.

11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
I princip aldrig, haha.

12. Vilken är din läsebekvämlighetszon då?
Fantasy och Science fiction skulle jag nog säga. Och ibland chick-lit, men inte alltid.

13. Kan du läsa på bussen?
Nja, jag åker aldrig buss. Och jag blir åksjuk om jag läser i en bil, så jag gissar att det blir samma sak i en buss.

14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
Min säng, och vår soffa på altanen på sommaren.

15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Bara de är i samma skick som när de lånades ut så lånar jag gärna ut böcker.

16. Viker du hundöron i dina böcker?
Neej.

17. Skriver du i bokens marginaler?
Händer nästan aldrig.

18. I studierelaterade böcker då?
Absolut.

19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Svenska. Tycker om att läsa på engelska när jag väl gör det, men det händer nästan aldrig för innan blir jag typ paranoid och tänker att jag inte kommer förstå. Vilket är dumt.

20. Vad får dig att älska en bok?
Välutvecklad värld, trovärdiga karaktärer och intressant plot. Ingenting nytt alltså.

21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Vet inte riktigt.

22. Favoritgenre?
Fantasy, både high och urban, och science fiction, främst dystopier då men älskar böcker som utspelar sig i rymden bl.a.

23. Genre du sällan läser men önskar att du gjorde?
Vet intee. Tänkte skriva typ contemporary men jag önskar inte alls att jag läste det mer … men jag känner att jag läser alldeles för lite sci-fi ändå?

24. Favoritbiografi?
Heeh, kan inte komma på att jag läst någon biografi … någonsin.

25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok?
Tror inte det.

Rött är sött

Lördag! Jag hade tänkt mig en sovmorgon idag, men jag vaknade klockan åtta. Min kropp börjar visst vänja sig vid tidiga mornar.

Idag åkte jag ner till stan med mamma för att köpa lite presenter till folk som fyller år. Sedan åkte vi på kalas till min kusin och var där ett tag. 

Efter det åkte vi till stallet. Det var faktiskt ganska fint väder idag, så han fick gå utan täcke i hagen. Når vi hämtade honom var han leeerig. Jag red på hoppbanan, galopperade framåt väldigt mycket och efter cirka en timme var han väldigt flåsig, vilket är bra. Han blev jättefin! Han var ganska igenom i högersidan och gick framåt ordentligt. För det mesta. Galoppen kändes riktigt bra ett tag, och traven var ännu bättre. Mjuk och taktfast. Efteråt åkte vi till Bamboo Express och köpte mat! En riktig superlördag. 

McCloud

Hej hej. 

Fredag igen? Känns inte riktigt som att veckan är sju dagar längre … eller som att dygnet är 24 timmar. Jag förstår verkligen inte hur det kan gå så fort. 

Idag red jag Clabbe. Sist red jag honom i höstas någon gång och det var ju inte det roligaste jag gjort kanske. Det var mycket roligare idag! Han sitter fast så himla mycket i höger, extremt, men det var inte så farligt idag. (Alltså: han är fortfarande värre än alla andra hästar i stallet tillsammans, typ. Nästan). Men det går ju bra sålänge en inte fastnar och blir stum själv i högerhanden, många många eftergifter hela tiden. 

Vi red på stora mittvolten. På den öppna delen red vi öppna och på den slutna delen red vi sluta. Det gick faktiskt bra? Eller ja. Tills han blev lite stressad i traven i andra varvet och jag fick ta det lugnt ett tag. Han var aldrig sådär superstressad dock, utan det blev väl bara lite för mycket där ett tag, men för det mesta kändes han jättefin. 


Det är nu en känner vilken svårriden häst vi har. Clabbe är ändå en av de tekniskt svåraste hästarna på ridskolan, men det gick liksom så himla bra jämfört med hur det går med Loo (nu hade ju Clabbe en väldigt bra dag, och nästa gång jag rider Clabbe kommer det inte gå så här bra, men ändå).  Idag satt jag relativt still i sadeln, både armar och skänklar och jag var bara allmänt lugn. När jag rider Loo – kaos. Totalt kaos. Därför är det extra kul att hitta knappar på honom. 


Efteråt bjöd Johanna på tårta. Jättemysigt! Clabbe fick låna Lindas mössa också, så söt. 

Katherine-teorin

I onsdags läste jag ut John Greens Katherine-teorin, en bok om Colin Singleton, ett föredetta underbarn som blivit dumpad av 18 stycken Katherine 19 gånger. Bra gjort, eller hur? Han ger sig i alla fall ut på en resa med sin bästa vän Hassan efter att han blivit dumpad av hans senaste Katherine. Resans oplanerade ändamål blev Gutshot i Tennessee, en liten stad som ingen känner till. 

Jag tyckte om den här boken. Tycka vad en vill om John Green men han skriver väldigt lättlästa böcker, och hag tycker de är trevliga även fast att jag är mer en fantasy-typ. Katherine-teorin innehåller ganska mycket, eller väldigt mycket, matte. Som för det mesta är ganska svår att förstå sig på (men det spelar ingen roll för handlingen, jag tycker att det är lite kul när han nördar ner sig i teoremet och så förstår en inte ett skit). Alltså; Colin fick ett Heureka-ögonblick och började få fram en formel som ska förutspå om ett förhållande kommer hålla eller ej. Det är typ det boken går ut på. 

Jag tyckte om karaktärerna. Colin var trevlig att läsa om, han var lite gnällig och osympatisk ibland, väldigt egoistisk och självcentrerad men supersmart och stundtals rolig. I och med att jag även tyckte om Quentin Coldwater från Magikerna så är det väl inte så konstig kanske. Hassan var superrolig, hans jävla snack om Gud trots att han knappt var religiös, hans livsmål (stillasittande) och att han drev med Colin. Lindsey var himla mysig, henne tyckte jag mycket om. Hollis var en så trevlig och underbar människa? Sedan var det dock slut på bra karaktärer, DAC och Kat var ju inte särskilt trevliga. 

Sist men inte minst älskade jag de små fotnoterna! Jag tyckte det var lite roligt faktiskt. Passade bra in i bokens tema. 

Slutsats: Bra bok, ingenting jag kommer läsa igen förmodligen, men jag kommer absolut rekommendera den till folk. Plus för omslaget också! 

Longering och bus

Hej och godkväll!

Idag hade vi det tredje nationella provet i engelska, skrivdelen. Jag var så himla besviken över temat, traditioner och seder. Hur tråkigt? Efteråt var bilden inställd så vi hade en och en halv timmes hål. Vi var ett litet gäng som cyklade till Pressbyrån då några skulle köpa glass, och sedan ner till Näset. Jag åt en kanelbulle och några kakor. Supermysigt att sitta vid vattnet, trots att det var lite kallt ibland när det blåste. 

Efter skolan åkte jag till stallet med mamma och Hedda. Jag longerade honom i kapsonen på hoppbanan en stund, gick en liten promenad och släppte honom sedan i gamla ridhuset där vi sprang runt och lekte lite. Han är himla rolig att hålla på med! Bästa pojken. 

Tisdag

Tisdagkväll, sitter och läser Katherine-teorin och dricker te. En vanlig vardagskväll med andra ord. 

Uppdateringen har varit fruktansvärt dålig senaste tiden, men jag har verkligen inte orkat. Jag tänker inte lova att bli bättre, men jag hoppas! 

Igår red jag en superbrunstig Ringla, alltså verkligen superbrunstig. Red ändå en av de bästa lektionerna jag ridit på henne, konstigt nog. En av faktorerna till det skulle kunna vara att hon inte hade tid att vara sur, hon spenderade all sin tid på att spana efter Matte, så jag kunde rida ordentligt från start. I vanliga fall kan en knappt röra vid henne i början av passen för att hon är så sur. 


Idag hade jag gitarrlektion så inget stall för mig. Jag håller på med ett klassiskt stycke, Lágrima. Supersvårt och klurigt men riktigt roligt. 

Omläsning: Vampyrens märke

Häromdagen fick jag för mig att läsa om första House of Night-boken, Vampyrens märke. Jag älskade ju den serien när jag läste den för några år sedan, det kommer en ny bok i sommar och jag kände att det kanske bara var dags att läsa serien igen, för att se om den fortfarande var lika bra.

Det var den ju inte. Såklart.

Det första jag tänkte på var språket. Det är inte världens mest välskrivna bok om jag ska vara ärlig. Vissa sidor påminner mig starkt om vissa fanfictions jag läst genom åren (inte bra alltså, det finns ytterst få fanfics som faktiskt är bra). Andra sidor är helt okej, men språket är aldrig mer än okej. Aldrig. Jag är förmodligen bortskämd nu efter Patrick Rothfuss, J.K Rowling, Brandon Sanderson, Tolkien och alla andra fantastiska författare som finns och funnits, men det var inte bra. Dialogerna kändes oftast inte äkta alls, och Zoeys inre dialoger fick mig ibland att börja fnissa.

Något annat jag tänkte på var hur surrealistiskt det var titt som tätt. Zoey var ibland väldigt otrevlig mot sina vänner, men de förlät henne helt utan att ens fråga varför hon betedde sig som hon gjorde. Okej att de inte blev sura och stack, men de ifrågasatte inte ens hennes beteende. Sedan så kunde Zoey stå och läxa upp Aphrodite för hennes elaka beteende, absolut, väldigt bra, men efter hennes uppläxning så sa hon något lika taskigt mot Aphrodite. Hur tänkte vi där? Inte alls?

Men sedan så förstår jag ju vad det var jag tyckte om. De här vampyrerna är väldigt intressanta och nytänkande, älskar dem. Några av karaktärerna är roliga att läsa om, t.ex Damien och Stevie Rae, och så är plotten faktiskt intressant. Eller den kommer bli det i framtiden. Dessutom så prisar vampyrerna både hästar och katter – me like!

Till sist: Jag hoppas verkligen att deras författande utvecklas under serien, för jag grät till sista boken och jag skäms om jag grät till något sånt här? Haha.

Nyskodd

Hej och godmorgon! 

Igår skoddes Loo, och i tisdags longerade mamma honom så han har inte blivit riden på några dagar. Igår spolade vi benen och så lät vi honom beta på kullen så att benen skulle torka. Han var lite pigg, lite svårt att stå still. Vi försökte borsta honom samtidigt också, han går utan täcke på soliga dagar så han var lerig från topp till tå. Jag säger bara, vi fick en skimmel. 


Sedan fixade vi i stallet och så gick vi på upptäcksfärd på loftet. Vi har en del idéer angående ett typ rum där uppe … 

Top Ten Things That Will Make Me Instantly Want To Read A Book

Dagens tema på TTT ser ni i rubriken. Tog ett tag för mig att komma på något, men jag är osäker om jag ens kommer upp 10 punkter, jag är fortfarande lite osäker på hur jag ska tolka det. Utan inbördes ordning som vanligt då.

 • Magi
  Alltid magi av olika slag, det är det bästa. Sedan spelar det ingen roll om det är den stereotypiska magin som i Harry Potter, eller den lite mer annorlunda som i Mistborn eller Berättelsen om Kungadråparen.
 • Politik
  Och nu pratar jag inte om politik i vår värld, utan jag älskar när det är en del av fantasy/SF/blabla. T.ex i Hungerspelen, att få läsa om hur deras samhälle och politik fungerar (eller inte fungerar), hur det påverkar hela landet osv osv osv.
 • Skolor
  Jag älskar när böcker utspelar sig på skolor, typ high school/college om de är i USA (det är typ bara då jag uppskattar contemporary tbh), eller internatskolor i magiska världar, t.ex Harry Potter eller Magikerna. Det är samma sak om jag ska se ungdomsserier/filmer haha.
 • Samkönade relationer (eller helt enkelt gay/bi/osv-karaktärer och även trans)
  No comment needed.
 • Nya, fascinerande världar
  Älskar när en författare kommer på något alldeles nytt och eget när hen bygger upp världen.
 • Sagor, berättelser, traditioner och olika kulturer
  Nu pratar jag typ endast fantasy haha, men jag älskar när de där sakerna är med, det får världen att kännas så mycket mer levande. Jag syftar mest på Berättelsen om kungadråparen här, för den serien är helt fantastisk.

Det var det jag kunde komma på just nu … hm. Känns ju som att det borde finnas mer jag dras till. Hm.

Tömkörning

I torsdags kom bästa Lotta och tömkörde Loocello. Hon är jätteduktig på tömkörning, och ingen av oss kan det, så det var jättekul att hon kunde komma hit! 

Han fick jobba rejält, trots att de inte höll på särskilt länge. Han hade inte så mycket att säga till om nu, så han fick finna sig i att ta i lite och anstränga sig.